HomeKinderenOogmetingen bij kinderen

Oogmetingen bij kinderen

Oogmeting kinderen HuizenJonge kinderen tot een jaar of 8 hebben voor de oogmeting een andere benadering nodig dan volwassen. Ten eerste hebben zij een zeer hoog accommodatie vermogen. Het vermogen om scherp te stellen is dus op deze leeftijd enorm. Om de juiste brilsterkte te meten is het vaak nodig de accommodatiespier tijdelijk met een oogdruppel te verlammen. Het oog kan dan niet zelf compenseren. Ten tweede kunnen kinderen in deze leeftijd een lui oog ontwikkelen. Tot ongeveer 8 jaar oud worden de verbindingen in de hersenen waar de beelden gevormd worden vastgelegd.

Het zien is in deze tijd in ontwikkeling en dan vooral het zien met twee ogen. Wanneer het zien met twee ogen moeilijk is door bijvoorbeeld scheelzien of een behoorlijk sterkteverschil tussen beide ogen kunnen kinderen een lui oog ontwikkelen. Een juiste behandeling door de orthoptist is dan noodzakelijk om dit zo mogelijk tegen te gaan. Een orthoptist onderzoekt, diagnosticeert en behandelt niet alleen een lui oog maar ook:

  • Scheelzien (Strabisme)
  • Dubbelzien (Diplopie)
  • Oogbewegingsstoornissen
  • Hoofdpijn en leesproblemen die veroorzaakt worden door de samenwerking tussen beide ogen

Van den Tol Opticiens vindt dat alle kinderen tot 8 jaar door een orthoptist gezien moeten worden. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen vaak al goed aangeven wat ze zien en zijn doorgaans goed door ons te meten. Soms kan het toch wenselijk zijn een afspraak met de orthoptist te maken. In dit geval zullen onze optometristen en opticiens u doorverwijzen met een verwijsbrief.

Een volledige oogmeting of contactlens controle?
Maak een afspraak
© 2024 Van den Tol Opticiens Huizen