Lenzen algemeen
Onze contactlensspecialisten behoren tot de besten op hun vakgebied. Zij houden hun kennis op peil door regelmatig congressen en nascholingscursussen te bezoeken en zijn zodoende in staat je optimaal te adviseren. De tijd dat een contactlensdrager zijn hele leven lang dezelfde lenzen droeg, ligt wat ons betreft ver achter ons. De ontwikkelingen gaan snel en types contactlenzen volgen elkaar in rap tempo op. Verbeterd comfort, zo lang mogelijke dagelijkse draagtijden en een maximale zuurstofvoorziening van het oog zijn belangrijke criteria. Aan ons de taak de beste lenzen voor jou te selecteren en je op de hoogte te houden van alle innovaties. Het doel daarbij is altijd je zo lang mogelijk, liefst een leven lang, gezond lenzen te laten dragen. Dat is tegenwoordig geen utopie maar met de juiste begeleiding en controle eerder regel dan uitzondering.
Types contactlenzen
Contactlenzen zijn in 2 hoofdgroepen te verdelen:
- Vormstabiele (harde) contactlenzen
- Zachte contactlenzen
Beide groepen hebben hun eigen voor-en nadelen, en zijn ook in allerlei sterktes en varianten te krijgen.
De keuze: vormstabiel of zacht?
Deze keuze hangt af van verschillende factoren. Allereerst kunnen uw ogen simpelweg meer geschikt zijn voor een bepaald type lens. De meeste ogen zijn prima geschikt voor zowel vormstabiel als zacht.
Hier volgen enkele belangrijke overwegingen. Onze contactlensspecialisten geven u ook graag persoonlijk een passend advies.
Afwisselen met bril
Wilt u de contactlenzen dagelijks gaan gebruiken? Dan zijn zowel vormstabiele als zachte lenzen een prima keus. Als u de lenzen wilt afwisselen met een bril adviseren wij om zachte lenzen te gebruiken. Bij het dragen van een vormstabiele lens wordt de vorm van heet oog enigszins aangepast aan de vorm van de lens. Bij het uithalen van de lens duurt het even voor het oog weer de originele vorm heeft. Hierdoor kan de benodigde brilsterkte wat wisselen. Dit is bij zachte lenzen niet het geval.
Sport
Bij vormstabiele contactlenzen is de kans op verlies groter dan bij zachte lenzen. Daarom adviseren we bij contactsporten, zoals voetbal, handbal, rugby en dergelijke om voor zachte lenzen te kiezen. Ook bij stoffige sporten, zoals tennis (op gravel) of paardrijden, kunnen vormstabiele lenzen eerder last geven in verband met vuiltjes onder de lenzen. Zwemmen? Draag een zwembrilletje!
Gezondheid
Zowel vormstabiele als zachte lenzen kunnen tegenwoordig in bijna alle sterktes en vormen gemaakt worden. Er zijn echter een aantal afwijkingen van met name het hoornvlies waarbij een zachte lens niet voldoende mogelijkheden geeft om te corrigeren. Dan is vaak ook een bril geen goed alternatief en is een vormstabiele lens de optimale oplossing.
Kosten
Door het goedkopere onderhoud en de langere levensduur, zijn vormstabiele lenzen op jaarbasis voordeliger dan zachte lenzen.
Comfort
Het is belangrijk om comfort en gewenning niet met elkaar te verwarren. De gewenning is voor zachte lenzen vaak sneller dan voor vormstabiele lenzen. Echter, na de gewenningsperiode zijn beide vaak even comfortabel. In Nederland draagt ongeveer 25% van de lensdragers vormstabiele en 75% zachte lenzen.