HomeOogzorgOogaandoeningenMacula Degeneratie

Macula Degeneratie

Macula degeneratie is een oogaandoening die schade veroorzaakt aan de macula (gele vlek). Hierdoor neemt de gezichtsscherpte af. In het netvlies zitten de lichtgevoelige cellen die door middel van elektrische stroompjes signalen via de oogzenuw doorgeven aan de hersenen. De macula is het centrale deel van het netvlies en zorgt voor het waarnemen van details en kleuren, dus voor het scherpe zien. Het is een veel voorkomende oorzaak van slechtziendheid.

Bij beschadigingen of slijtage van de macula zijn de beelden die u recht voor u waarneemt wazig of vallen zelfs geheel weg. U ondervindt moeilijkheden met lezen en het zien van details in de verte. Kleuren worden fletser en soms kunnen recht lopende lijnen vervormd en kronkelig waargenomen worden. De gebieden van het gezichtsveld rondom het centrale gedeelte blijven intact. Deze aandoening ontwikkelt zich vaak geleidelijk. Het kan zijn dat u er weinig van merkt totdat de macula al sterk aangetast is. Een tijdig opsporen van maculadegeneratie is de beste bescherming tegen het verslechteren van het zien.

De optometristen van Van den Tol Opticiens zijn in staat om macula degeneratie te herkennen. Wanneer de gezichtsscherpte afneemt en deze niet meer te corrigeren is met een nieuwe bril of contactlenzen beoordelen onze optometristen de conditie van uw macula. Voor dit onderzoek is het noodzakelijk de pupillen te verwijden met enkele oogdruppels. Dit heeft tot gevolg dat u ongeveer 4 uur minder scherp kunt zien en dat u veel meer last kunt hebben van fel licht. Ons advies is dan ook om een zonnebril mee te nemen en iemand te vragen het u mee te gaan om u thuis te brengen. Het totale onderzoek duurt ongeveer 60 minuten exclusief de wachttijd na het druppelen.

Bij constatering van maculadegeneratie door de optometrist zal deze u doorverwijzen naar de oogarts die zal starten met de behandeling en controle van de macula. 

Andere onderwerpen

Een volledige oogmeting of contactlens controle?
Maak een afspraak
© 2024 Van den Tol Opticiens Huizen